ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς, ημέρα Παρασκευή (Ζωοδόχου Πηγής), κάθε χρόνο στη Δεσκάτη αποτελεί αναμφισβήτητα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός πρώτιστα για τους Δεσκατιώτες. Κάτοικοι από τη γύρω περιοχή της Δεσκάτης, ετεροδημότες, αλλά και λάτρεις των τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων επισκέπτονται τη Δεσκάτη για να συμμετέχουν ή να το παρακολουθήσουν.

Για τους Δεσκατιώτες το να χορέψουν και να τραγουδήσουν τα Πασχαλιάτικα τραγούδια δεν αποτελεί  αναβίωση εθίμου αλλά μια ζωντανή πολιτιστική δράση στην οποία συμμετέχουν ώστε να αποχαιρετήσουν το Πάσχα. Ο αποχαιρετισμός αυτός κορυφώνεται με το σχηματισμό της τρίπατης ανθρώπινης πυραμίδας από άνδρες, ενώ ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες χορεύουν και τραγουδούν: «Ώρα καλή σου Πασχαλιά…»

Το ΔΣ του ΕΜΟΔ στην προσπάθεια του να αναδείξει τη σημασία αυτής  της πολιτιστικής έκφρασης την πλαισιώνει με τις εξής δράσεις:

  • Ανοιχτές συναντήσεις για κάθε ενδιαφερόμενο στην αίθουσα του ΕΜΟΔ , ώστε να γίνουν «μαθήματα» του συγκεκριμένου και ιδιόμορφου χορού ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς. Σ΄ αυτές τις συναντήσεις γίνεται προσπάθεια να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι τους στίχους των τραγουδιών, οι οποίοι πραγματικά αποτελούν θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς και εξιστορούν με ένα συμβολικό τρόπο την ιστορία αλλά και τη σχέση ανθρώπων και περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρώπινου) γενικότερα στην περιοχή της Δεσκάτης. Ιδιαίτερη παράκληση απευθύνουμε στους μεγαλύτερους ηλικιακά Δεσκατιώτες να συμμετέχουν ώστε να μεταδώσουν την αυθεντικότητα και τα γνήσια στοιχεία της εμπειρίας τους. Οι νεότεροι συμμετέχοντες έχουν να κερδίσουν πολλά . Πέρα από την μεταλαμπάδευση της εμπειρίας και της γνώσης των μεγαλύτερων για το συγκεκριμένο γεγονός είναι μια ευκαιρία να γίνει η αρχή για μια γενικότερη δραστηριοποίηση όσο αφορά σε πολιτιστικές δράσεις.
  • Συγκέντρωση σχετικού υλικού: η συγκεκριμένη προσπάθεια αποσκοπεί στη συγκέντρωση φωτογραφιών,  video,cd και οποιουδήποτε άλλου σχετικού υλικού ήχου και εικόνας , ώστε να οργανωθεί μελλοντικά μια σχετική έκθεση. Το υλικό που παραλαμβάνει το ΔΣ αντιγράφεται, φωτοτυπείται κ.λ.π. και επιστρέφεται.

Η προσπάθεια που γίνεται από το σύλλογο σχετικά με το δρώμενο της Αντρομάνας γίνεται με κύριο γνώμονα το σεβασμό στην «αντρομάνα» και με την παραδοχή ότι η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση την Παρασκευή του ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς δεν αποτελεί κανενός είδους «παράσταση», αλλά μια γνήσια ζωντανή λαϊκή πολιτιστική έκφραση. Με βάση την παραπάνω παραδοχή ας συμμετέχουμε όλοι έχοντας τη διάθεση να γνωρίσουμε καλύτερα τη δεσκατιώτικη «δικιά μας αντρομάνα». Το εμφανές δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι  δημιουργεί και την υποχρέωση (ως εσωτερική συναισθηματική  ανάγκη) να σεβαστούμε και να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την πολιτιστική έκφραση, τα οποία σε αυτήν την περίπτωση είναι ο σχετικός χορός και τα τραγούδια

Σωτήρη Χρυσούλα

Το βίντεο δανιστήκαμε απο την προσωπική σελίδα του Ιωάννη Κέδρου

 

 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΡΟΜΑΝΑΣ