ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Ο.Δ.

Το κτίριο που στεγάζει για πολλές δεκαετίες τη βιβλιοθήκη και τις υπόλοιπες δράσεις του συλλόγου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Πριν από 4 χρόνια περίπου το Δ.Σ. επιχείρησε να διορθώσει κάποια από αυτά με εθελοντική εργασία των μελών του. Βάψαμε κουφώματα, κάγκελα, εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους και  ταβάνια. Αλλάχτηκαν τα σπασμένα  μαρμάρινα σκαλιά  και στηρίχτηκαν πρόχειρα  τα κάγκελα του μπαλκονιού.

Η πάνω αίθουσα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Χρειάζεται, όμως, και εκεί δουλειά. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον κάτω χώρο. Οι σοβάδες έχουν πέσει, τα πατώματα από την υγρασία καταστράφηκαν, τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά  χρειάζονται συντήρηση, οι πόρτες και τα παράθυρα αλλαγή! Μετά από τόσα χρόνια είναι σημαντικό να γίνουν εργασίες συντήρησης. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που προέκυψε είναι τα προβλήματα στη στέγη. Τα κεραμίδια είναι παλιά και τα λούκια χαλασμένα. Επίσης, τα κάγκελα πρέπει να αλλαχθούν για λόγους ασφάλειας κυρίως.

Μετά από συζήτηση το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε τεχνικές εργασίες. Δειλά, ξεκινήσαμε, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του συλλόγου με τους σοβάδες και αλλαγή πατώματος στο ένα γραφείο του κάτω ορόφου. Λόγω αυτής της ανάγκης που προέκυψε για τη συντήρηση του κτιρίου αποφασίστηκε η μείωση άλλων εξόδων ( για παράδειγμα καλοκαιρινές εκδηλώσεις και  μαθήματα παραδοσιακών χορών που γινόταν τα άλλα καλοκαίρια δεν θα γίνουν φέτος ). Ο Ε.Μ.Ο.Δ. ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΞΟΔΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  (π.χ. ρεύμα για όλη την οικοδομή), ΕΞΟΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ (τυπογραφείο, ταχυδρομείο, διανομή στη Δεσκάτη κ.α.  ), ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ αλλά και πολλά άλλα που προκύπτουν από τις δράσεις του. Τα έσοδα του είναι οι συνδρομές για την εφημερίδα και για τα μαθήματα χορών. Μεγάλη βοήθεια που ουσιαστικά κρατάει το σύλλογο ζωντανό  είναι οι έκτακτες συνδρομές των συμπατριωτών μας , μόνιμων κατοίκων αλλά και ετεροδημοτών. Κοντά μας είναι και οι Δεσκατιώτες της διασποράς. Σημαντική είναι και η συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης , ο οποίος βοηθάει στις κοινές μας εκδηλώσεις.

Δυστυχώς , όμως , το κτίριο είναι πολύ παλιό και τα έξοδα πάρα πολλά για τα δεδομένα του ταμείου του συλλόγου και   χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς των πολιτιστικών γεγονότων του τόπου μας.

Πέρα από τις τεχνικές εργασίες που αποτελούν επιτακτική ανάγκη το Δ.Σ. αποφάσισε να επιχειρήσει την αισθητική αλλαγή  του κτιρίου ! Το ισόγειο του κτιρίου είναι χτισμένο από πέτρα! Η αποκάλυψη της πέτρας (από συνεργείο που θα αναλάβει την αμμοβολή κ.λ.π.) πιστεύουμε ότι θα δώσει ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα και το κτίριο θα ομορφύνει την κεντρική πλατεία μας. Επίσης , θα είναι και άλλο ένα αντιπροσωπευτικό  δείγμα του τοπικού ρυθμού κατοικιών και κτιρίων.  Μακάρι να «αποκαλυφτούν» όλο και περισσότερα πέτρινα κτίρια, τα οποία ήταν πολλά παλαιότερα αλλά … δεν εκτιμήθηκαν από την κοινωνία και κρύφτηκαν με ασβέστη και τσιμεντοσοβάδες! Στις προσταγές της τότε αισθητικής και μόδας!

Ευελπιστούμε  να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες  ώστε να χαιρόμαστε ένα σωστά συντηρημένο κτίριο και να καμαρώνουμε όλοι ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα!

Για να πετύχει η προσπάθεια μας καλούμε όσους θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά . Σημαντική θα ήταν και η εθελοντική βοήθεια μαστόρων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε οικοδομικές εργασίες .

Όσοι θέλουν και μπορούν ας επικοινωνήσουν με το Δ.Σ.

ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

Για το Δ.Σ. του Ε.Μ.Ο.Δ.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΩΤΗΡΗ